Alexis Florakis

Menu

SK8 Dictionary

SK8 Dictionary

 

Η ανατομία ενός skateboard:

Deck: σανίδα _ η επίπεδη και σταθερή επιφάνεια του skateboard από 7 στρώματα Καναδέζικου ξύλου σφεντάμι (7 – ply Canadian maple).

Grip tape: γυαλόχαρτο_ που είναι κολλημένο στο πάνω μέρος της σανίδας και χρησιμοποιείται για να αυξήσει την τριβή ανάμεσα στη σανίδα και στα πόδια του skateboarder ώστε να μην γλιστράνε εύκολα από πάνω της.

Nose: μύτη _ το μπροστινό μέρος του skateboard, από τα μπροστινά παξιμάδια των trucks μέχρι το τέλος.

Rail: η άκρη / κόψη του skateboard, καθώς και κάποιες πλαστικές βέργες προσαρτημένες στο κάτω μέρος της σανίδας (τις χρησιμοποιούσανε παλιότερα στο street για να γλιστράει το skateboard ποιο εύκολα στα slide ή στην ράμπα για καλύτερα κρατήματα στα πιασίματα/grab).Rail επίσης ονομάζετε και το κάγκελο, την λέξη αυτή την συνδυάζουμε με τα ονόματα των ανάλογων κόλπων/tricks που κάνουμε πάνω σε κάγκελα (βλέπε Railslide).

Tail: ουρά _ το πίσω μέρος του skateboard, από τα πίσω παξιμάδια των trucks μέχρι το τέλος.

Trucks: συστήματα / άξονες _ ο μπροστά και πίσω άξονας / σύστημα που είναι συναρμολογημένος έτσι ώστε να συνδέει τις ρόδες με τη σανίδα και να προσφέρει τη δυνατότητα στη σανίδα να στρίβει.

Wheels: ρόδες _ συνήθως φτιαγμένες από ουρεθάνη, με μέγεθος μεταξύ 39 και 66 χιλιοστά σε διάμετρο, με μετρημένη σκληρότητα από 0-100α (οι μαλακές ρόδες είναι περίπου στο 85α και οι σκληρές στο 97α και περισσότερο).

Wheelbase: η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των μπροστινών και πίσω ροδών. Η απόσταση μετριέται μεταξύ των δύο ενδότερων τρυπών στα trucks.

Τα κόλπα στο skateboard:

Air: πέταγμα / άλμα _πηγαίνοντας και με τις τέσσερις ρόδες να βρίσκονται πάνω από το έδαφος, είναι συντομία του aerial (εναέριος).

Backside: πίσω πλευρά _ όταν το κόλπο ή η στροφή γίνεται με τον skateboarder να είναι στραμμένος με την πλάτη προς την ράμπα ή το εμπόδιο.

Boneless: είναι το κόλπο στο οποίο πιάνουμε με το πίσω χέρι το μπροστά πλαϊνό μέρος της σανίδας, κατεβάζοντας το μπροστινό πόδι κάτω και ταυτόχρονα σηκώνουμε με το χέρι την σανίδα και το πίσω πόδι πάνω σε αυτή ενώ στην συνέχεια αναπηδάμε με το μπροστινό πόδι κάνοντας ένα τεχνικό άλμα και πέφτουμε ξανά πάνω στην σανίδα. Είναι ένα από τα πιο παλιά/old school κόλπα/tricks,με πολλές παραλλαγές αναλόγως από που πιάνουμε την σανίδα με πoιο χέρι και με ποιο πόδι πηδάμε.

Caballerial: μία στροφή 360 μοιρών, η οποία εκτελείται σε ράμπα πηγαίνοντας με την όπισθεν / Fakie, δηλαδή με την πλάτη, που πήρε το όνομα από τον skateboarder Steve Caballero.
Το ίδιο κόλπο υπάρχει πλέων και στο street.

Carve: να κάνεις skateboard για μεγάλη διάρκεια σε μεγάλη καμπυλόγραμμη τροχιά.

Fakie: όπισθεν _ να κάνεις skateboard πηγαίνοντας προς τα πίσω (με την όπισθεν). Ο skateboarder στέκεται στην κανονική του στάση, αλλά η σανίδα του μετακινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βλέπει (μη το συγχέεται με το switch stance).

Frontside: μπροστινή πλευρά _ όταν το κόλπο ή η στροφή γίνεται με τον skateboarder να είναι στραμμένος με την κανονική του φορά προς την ράμπα ή το εμπόδιο.
Goofy foot: το να κάνεις skateboard με το δεξί πόδι μπροστά και όχι το αριστερό όπως συνηθίζεται.

Regular foot: το να κανείς skateboard ¨κανονικά¨ με το αριστερό πόδι μπροστά.

Mongo – Foot: είναι η ονομασία που δίνουμε στον τρόπο που ορισμένα άτομα κάνουνε skateboard δίνοντας φόρα σπρώχνοντας με το μπροστινό πόδι αντί με το πίσω.
Grind: λιώνω / ακονίζω _είναι το κόλπο όπου με ένα Ollie προσγειωνόμαστε πάνω σε ένα αντικείμενο (σε γωνία ή σωλήνα) και γλιστράμε πάνω σε αυτό με τους άξονες / συστήματα κατά μήκος αυτού.
Το κόλπο / trick ονομάζεται έτσι γιατί κατά την εκτέλεση του οι άξονες / συστήματα από την πολλαπλή τριβή τους στο αντικείμενο παραμορφώνονται ή μεταφορικά λιώνουν / ακονίζονται.
Όλα τα κόλπα που καταλήγουνε με γλίστρημα πάνω σε ένα τουλάχιστον άξονα / σύστημα, συμπεριλαμβάνουνε στην ονομασία τους την λέξη Grind.

Crooked Grind: γλίστρημα πάνω σε αντικείμενο μόνο με τον μπροστινό άξονα / σύστημα, αλλά με την σανίδα σε πλάγια γωνία σε σχέση με το αντικείμενο.

50 – 50 Grind: γλίστρημα πάνω σε αντικείμενο και με τους δυο άξονες / συστήματα να ακουμπάνε πάνω σε αυτό.

Nosegrind: γλίστρημα πάνω σε αντικείμενο μόνο με τον μπροστινό άξονα / σύστημα και την σανίδα να βρίσκετε ακριβώς πάνω από αυτό.

5 – 0 Grind: γλίστρημα πάνω σε αντικείμενο μόνο με τον πίσω άξονα / σύστημα.

Kickflip: είναι το κόλπο στο οποίο την ώρα που κάνουμε Ollie, αντί να κλωτσήσουμε την μύτη της σανίδας με το πόδι ίσια μπροστά για να ισιώσει, κλωτσάμε με την μύτη του ποδιού μπροστά και διαγώνια προς τα έξω, κάνοντας την σανίδα να περιστραφεί μια φορά γύρω από τον εαυτό της και πέφτουμε ξανά πάνω σε αυτή και με τα δυο πόδια.

Doubleflip: είναι η ονομασία που δίνουμε στο Kickflip όταν η σανίδα κάνει δυο περιστροφές γύρω από τον εαυτό της.

Heelflip: γύρισμα με την φτέρνα_ είναι η παραλλαγή του Kickflip που αντί να κλωτσήσουμε με την μύτη του ποδιού μπροστά και διαγώνια προς τα έξω για να κάνει την περιστροφή γύρω από τον εαυτό της η σανίδα, κλωτσάμε με την φτέρνα μπροστά και διαγώνια προς τα έξω.

McTwist: μια στροφή 540ο, η οποία εκτελείται σε ράμπα, και πήρε το όνομα της από τον skateboarder Mike McGill.
Είναι βέβαια λίγο ποιο πολύπλοκο από ότι ακούγεται, γιατί σε αυτό το κόλπο / trick έχουμε μια κατακόρυφη περιστροφή 360ο σε συνδυασμό με μια στροφή 180ο για να μπούμε ξανά στην ράμπα με την ίδια πλευρά που βγήκαμε.

Nollie: είναι το κόλπο, που χρησιμοποιούμε την ίδια ακριβώς τεχνική με το Ollie, ανεβάζοντας όμως το βαθμό δυσκολίας του· πηγαίνοντας προς μια κατεύθυνση χτυπάμε την σανίδα προς τα κάτω όχι με το πίσω πόδι αλλά με το μπροστά και την ισιώνουμε σέρνοντας το πίσω πόδι προς το πίσω μέρος (δηλαδή ενώ πάμε προς τα μπροστά κάνουμε την κίνηση του Ollie προς τα πίσω συνεχίζοντας όμως να πηγαίνουμε προς τα μπροστά) ουφ…το εξήγησα!!

Noseslide: το κόλπο στο οποίο γλιστράμε κατά μήκος ενός αντικειμένου με το από κάτω μπροστινό /nose μέρος της σανίδας κάθετα σε αυτό

Ollie: είναι το βασικό κόλπο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα σύγχρονα κόλπα. Χτυπάμε με το πίσω πόδι την σανίδα προς τα κάτω(κρατώντας το μπροστά σηκωμένο) και αμέσως το μαζεύουμε προς τα πάνω αφήνοντας χώρο στην σανίδα να αναπηδήσει, με το που σηκωθεί η σανίδα από το έδαφος σέρνουμε / κλωτσάμε με το μπροστά πόδι προς την μύτη/nose με αποτέλεσμα η σανίδα να ισιώσει και προσγειωνόμαστε και με τα δυο πόδια πάνω σε αύτη, κάνοντας έτσι ένα άλμα / jump χωρίς την βοήθεια κάποιας ράμπας.

Railslide: το κόλπο στο οποίο γλιστράμε κατά μήκος ενός αντικειμένου με το κάτω μέρος της σανίδας κάθετο σε αυτό.

Shove-it: σπρώχνω_ όταν τσουλώντας προς μια κατεύθυνση σπρώχνουμε το skateboard με αποτέλεσμα αυτό να γυρίσει 180ο κάτω από τα πόδια μας παράλληλα με το έδαφος,

Switch Stance: αλλαγή στάσης σώματος _ όταν ενώ κάνουμε skateboard με το ένα πόδι μπροστά αλλάζουμε στάση και πάμε προς την ίδια κατεύθυνση με το αντίθετο πόδι (από ότι κάνουμε κανονικά) μπροστά, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, κάνοντας τα κόλπα με το όχι καλό μας πόδι (δηλαδή αυτό που μας βολεύει). (μη το συγχέεται με το Fakie).

Tailslide: γλίστρημα με το από κάτω του πίσω μέρους _ όταν το skateboard βρίσκεται σε κάθετη θέση σε ένα αντικείμενο ακουμπώντας μόνο το πίσω μέρος της σανίδας και γλιστρώντας παράλληλα σε αυτό.

Είδη Skateboarding:

Street Skateboarding: να κάνεις skateboard στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα παγκάκια, στα κάγκελα που έχουν οι σκάλες και σε άλλα παρόμοια μέρη, δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος σου προσφέρει η αρχιτεκτονική μιας πόλης και οι δρόμοι της.

Vert Skateboarding: να κάνεις skateboard σε ράμπες και άλλες κατακόρυφες κατασκευές που είναι ειδικά κατασκευασμένες για skateboarding.

Half Pipe: ένα είδος ράμπας που έχει το σχήμα U, μπορεί να κατασκευαστεί σε ποικίλα μεγέθη και συνήθως στο κέντρο της περιλαμβάνει ένα επίπεδο τμήμα.

Vert Ramp: ένα συγκεκριμένο είδος της half -pipe, συνήθως 8 πόδια ύψος, με απότομα τα δύο άκρα της και τελείως κατακόρυφη όταν φτάνεις στην κορυφή.

Free Style: είναι ένα είδος που δυστυχώς δεν υπάρχει ποια (τουλάχιστον δεν κατασκευάζονται σανίδες ποια για αυτό το είδος από τι εταιρίες) εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις από άτομα που συνεχίζουνε να κάνουνε ακόμα και στις μέρες μας. Το Free Style αποτελείτε από κόλπα ύψιστης δεξιοτεχνίας τα οποία γίνονται στο ίσιωμα/flat. Οι σανίδες που χρησιμοποιούνε είναι ποιο μικρές σχεδόν ομοιόμορφες από όλες τις πλευρές τους και χωρίς καμπύλες/concave.Για τα κόλπα απαιτείται μόνο ένας σχετικά μικρός επίπεδος/flat χώρος. Οι αναβάτες προσπαθούν να κάνουνε όσο το δυνατόν περισσότερα κόλπα μπορούν με την σανίδα χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και τα πόδια τους χωρίς πρόσθετα βοηθήματα(ράμπες, υψώματα, κάγκελα, σκαλιά, πεζούλια κτλ). Παλιά ήταν από τα ποιο διαδεδομένα style μετά από το να κανείς skate σε πισίνες(pool riding) και σε όλους τους αγώνες γινότανε πάντα και διαγωνισμός Free Style.

Λεξικό Φυσικής:

Centripetal Force: κεντρομόλος δύναμη_ μία δύναμη που επιτρέπει σε ένα σώμα να κινείται σε περιστροφική / κυκλική πορεία.

Rotational Inertia: περιστροφική αδράνεια_ η ποσότητα της αντίστασης ενός αντικειμένου όταν αυτό κάνει στροφή, η οποία εξαρτάται τόσο από τη μάζα του αντικειμένου, όσο και από τον τρόπο με τον οποίο είναι κατανεμημένη η μάζα πάνω στο αντικείμενο.

Work: ώθηση_ η δύναμη που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια που διανύουμε μία απόσταση – για παράδειγμα, ώθηση έχουμε όταν σπρώχνουμε ένα κουτί σε ένα πάτωμα και όχι όταν σπρώχνουμε μία κλειδωμένη πόρτα – όταν δίνουμε ώθηση σε ένα αντικείμενο ή σε ένα σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενέργεια και η δύναμη αυτού του αντικειμένου ή του συστήματος.